Kako se zaštititi od sve većeg problema krađe identiteta

Resursni centar za krađu identiteta izvijestio je da su zločini zbog identiteta porasli za 36% od 2020. do 2021. godine . Ovi podaci uključivali su izvješća više od 15.000 ljudi i bavili su se zločinima koji uključuju državne beneficije, prijevare i kršenja društvenih medija. Od 2015. godine stopa zločina protiv identiteta porasla je za 49%.

Ovo istraživanje slično je podacima koje je prikupila Savezna komisija za trgovinu (FTC), koja je primila izvješća o 5,9 milijuna prijevara u 2021. — što je povećanje od 20% u odnosu na 2020 . Točan broj počinjenih kaznenih djela može varirati, ali svi podaci ukazuju na sve veći problem s krađom identiteta.

Treba znati o trendovima prijevare identiteta

Često se pretpostavlja da su stariji Amerikanci najčešće žrtve prijevare, ali podaci FTC-a pokazuju da to nije uvijek slučaj. Više od 40% žrtava prijevare bilo je u dobi od 20 do 29 godina, dok je 18% bilo u dobi od 70 do 79 godina.

Međutim, kada su pojedinci stariji od 70 godina gubili novac, njihovi su gubici obično bili puno veći. Srednji gubitak za osobe u dobi između 70 i 79 godina bio je 800 USD. Za osobe starije od 80 godina srednji gubitak iznosio je 1500 USD.

Pandemija je potaknula mnoge Kupite Bulk SMS uslugu zločine u vezi s identitetom, a potrošači su izgubili 886 milijuna dolara u prijevari povezanoj s COVID-19. Uz toliki broj nezaposlenih zbog pandemije, prijevare oko nezaposlenosti dosegnule su najvišu razinu svih vremena.

kupiti masovnu sms uslugu

Kriminalci bi ukrali osobne podatke

Potrošača kako bi podnijeli zahtjev za naknadu za oplo ne preporučamo korištenje ove metode nezaposlene. Naknada za nezaposlene je oporeziva, tako da mnogi potrošači nisu saznali za prijevaru do porezne sezone.

Osim toga, prijevare na društvenim mrežama također su se povećale u 2021. Ta su kaznena djela obično uključivala prevarante koji preuzimaju osobni račun pojedinca i koriste ga za objavljivanje o lažnoj dobrotvornoj organizaciji. Kada bi sljedbenici te osobe donirali lažnoj dobrotvornoj organizaciji, prevaranti bi dobili pristup njihovim osobnim podacima.

Kako se zaštititi od krađe identiteta

Broj napada na identitet i dalje raste, ali postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste se zaštitili:

Nemojte davati osobne podatke: prevaranti atb directory često prevare potrošače tako što zovu i predstavljaju se kao zaposlenici banke ili agenti porezne uprave. Međutim, nijedna vas legitimna organizacija nikada neće nazvati i tražiti osjetljive informacije putem telefona. Neka vam postane navika da nikada ne dajete osobne podatke poput broja bankovnog računa ili broja socijalnog osiguranja.

Koristite višefaktorsku autentifikaciju:

jedan od najboljih načina da zaštitite svoje online račune je omogućavanje višefaktorske autentifikacije. Na taj način, čak i ako prevarant otkrije vašu lozinku, mora poduzeti dodatni korak kako bi se prijavio na vaš račun.
Odaberite snažnu zaporku: Još jedan način da se zaštitite je odabirom snažne zaporke s kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i simbola. Dobro je redovito mijenjati zaporke i nemojte koristiti jednu zaporku za sve svoje račune.

Pratite svoje kreditno izvješće:

Na kraju, želite redovito pratiti svoje kreditno izvješće. Na taj način, ako primijetite sumnjivu aktivnost, možete brzo djelovati i spriječiti eskalaciju problema.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *