Rezultati pretraživanja će se promijeniti

Google je 10. svibnja 2023. godine održao prezentaciju Google I/O-a, tijekom koje je, među ostalim, očekivano posebna pažnja posvećena umjetnoj inteligenciji općenito, a posebno AI chatbotu Bard. U trenutku pisanja ovog teksta Bard još uvijek nije dostupan u Ukrajini, ali je već sada jasno da ulazimo u novu eru traženja informacija na internetu. A to znači u novoj eri internetske promocije.

Zašto je to važno?

Prema Similarwebu, udio tražilice Google u Ukrajini je 93,49%. Google je po tom pitanju bezuvjetni monopolist. Tražilice Bing, DuckDuckGo i Yahoo! Ne dobivaju ni 1%. To znači da će sve promjene u Google pretraživanju uvelike utjecati na načela promocije web stranice.

Hajde da shvatimo kako će se Google Search uskoro promijeniti i kako će integracija umjetne inteligencije utjecati na SEO općenito. Obećavamo da će biti zanimljivo!

, a “organsko” će nestati u pozadini

Sudeći prema onome što smo vidjeli na prezentaciji, Google planira dati prioritet Bard AI odgovorima u rezultatima pretraživanja. Odnosno, na vrhu stranice vidjet ćete generirani odgovor. A već ispod, negdje ispod, nalaze se rezultati organskih rezultata pretraživanja. Dakle, da biste pronašli poveznice koje se mogu kliknuti na stranice s trenutnog vrha, morat ćete se pomaknuti prema dolje.

Očito će ovakva inovacija “pojesti” dio prometa, ali sigurno ne sav. Osim toga, Google još uvijek može revidirati strukturu stranice s rezultatima pretraživanja i učiniti je kompaktnijom, kao u Bingu, gdje se odgovor chatbota generira u malom prozoru s desne strane “organske” stranice.

Očigledno će se Google Bard, kao i Bing chat, u svojim odgovorima pozivati ​​na izvore iz kojih dobiva informacije. Odnosno, ovo može imati pozitivan učinak – dodatni izvor prometa. Ali teško je još suditi.

Ujedno, na predstavljanju smo vidjeli da Google nije zaboravio na svoju uslugu Google Shopping. Kartice proizvoda usko su integrirane u Bard AI odgovore, umjesto da budu potisnute organskim rezultatima. To je svakako plus. U isto vrijeme, vidimo da Google, čini se, neće primijeniti AI na YMYL teme i da će ostaviti oglašavanje na pretraživačkoj mreži “kakvo jest”. Ovdje bi drastične promjene značile gubitak vlastitih prihoda od oglašavanja.

Sada, vizualno i funkcionalno, Google Bard je doista vrlo sličan Bingu. Međutim, integracija s Googleovim ekosustavom bit će dukan Kupite SMS uslugu ala ovblja. AI se integrira ne samo u Pretraživanje, već i u Mail, Karte, Dokumente i Tablice. Ovo je zgodno za korisnika, ali nije relevantno za našu današnju temu.

Zanima nas što će biti sa SEO promocijom i kako se prilagoditi novoj stvarnosti!

“Klasični” SEO će nastaviti raditi, ali će se pristup promociji ipak promijeniti

Kupite SMS uslugu

Promjene čekaju i tebe i mene – to je razumljivo. Ovdje su samo neke od najvažnijih točaka na koje sada osobno obraćamo posebnu pozornost:

  1. Google se pretvara iz vrlo jednostavne tražilice u funkcionalniju stranicu koja će generirati odgovore, pratiti interakciju korisnika sa AI sadržajem i optimizirati odgovore kako bi bili relevantniji i relevantniji.
  2. Stranice poput Wikipedije i resursi s zimzelenim sadržajem stradat će više od ostalih, jer će AI s njih “izvlačiti” informacije, a korisnik jednostavno neće morati odlaziti na takve stranice. Promet će, sukladno tome, značajno pasti.
  3. Resursi s tematikom YMYL vjeroja Dëst sinn 10 Multiple Choice tno će nastaviti raditi i privlačiti promet kao i prije. Google ne preuzima odgovornost za zdravlje i novac korisnika, pa će AI uvelike ignorirati takve teme. Osnova prometa pretraživanja za takve stranice ostat će “organska”.
  4. “Sive” niše ostaju sigurne. Google se vodi načelom “ono što nije dodano u Google Ads nije prikazano u AI-u.”
  5. Google će nastojati tražiti pouzdane izvore i dijeliti činjenice umjesto biranja dinamičnih informacija koje se mijenjaju tijekom vremena.

Odnosno, sada će mnoge stranice imati ozbiljnog konkurenta u obliku samog Googlea. Da, AI će povezivati ​​na izdavače, kao što to radi Bing, ali još nije jasno hoće li to biti poveznice na određenu stranicu ili samo na web mjesto.

Google Shopping je još uvijek u igri, ali će sigurno doživjeti promjene u bliskoj budućnosti.

Stručno mišljenje

Eric Klyuev, voditelj SEO Elit-Web

“Mislim da trgovina neće biti previšečink bw lists ovit ala uzdrmana, ali za stranice koje kombiniraju komercijalne/informativne zahtjeve 50/50, to može biti teže. Pogledajte screenshot s Googleove prezentacije:

Vidimo upit za pretraživanje za “dobar bicikl za putovanje od 5 milja uz brda”. Odnosno, zahtjev je više informativne prirode, ali proizvodi se također prikazuju. Stoga mogu pretpostaviti da će za upite poput “najbolji šamponi za masnu kosu” ili “najbolji ruksaci od 30 litara” AI također pružiti relevantne opcije proizvoda zajedno s informacijama.

Redovni SEO će nastaviti raditi, ne bih se previše brinuo oko toga. Ali jasno je da će kvaliteta sadržaja na vašoj stranici sada igrati još važniju ulogu.”

Sadržaj, sadržaj i još sadržaja

Ovdje ističemo dvije važne točke:

  1. Integracija umjetne inteligencije u pretraživanje bit će veliki udarac parazitskim stranicama koje su generirale veliku količinu nekvalitetnog, ali optimiziranog sadržaja za postizanje najboljih rezultata. Google se jednostavno neće povezati s njima.
  2. Udarac se može zadati i pravim stručnjacima koji stvaraju kvalitetan sadržaj, ali ne znaju kako ga pravilno optimizirati za AI. Google sada uči od njih, ali u isto vrijeme možda im neće dati promet.

Vjerojatno vidimo početak kraja sadržaja u stilu “Najbolji XXX” i stranica za filtriranje proizvoda. Google će sam naučiti kako kompilirati odabire proizvoda i filtrirati ih na temelju zahtjeva korisnika. Jednostavno nema smisla preusmjeravati korisnika na takve stranice.

Kome će koristiti AI u Google pretraživanju?

Po našem subjektivnom mišljenju, sljedeće kategorije web stranica dugoročno će imati koristi:

  • Monobrendovi su idealni kandidati za AI poveznice u rezultatima pretraživanja.
  • Stranice proizvoda i usluga koje će biti dovoljno optimizirane za AI.
  • Vrata optimizirana za AI.

Komercijalne web stranice i online trgovine uz pravi pristup, zahvaljujući AI, dobivaju još jedan izvor prometa. Osim toga – “topli” promet. Veze u AI odgovorima pratit će uglavnom zainteresirana publika, a to je svakako plus!

Kupite SMS uslugu

Prvi je nekvalitetna usluga

Prije nego što prijeđemo izravno na našu glavnu temu, vratimo se malo unatrag. Točnije, 2014. godine, kada je naša agencija za Internet […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *