Как да създадете карта на сайта и защо е необходима на търсачките

Продължаваме нашата екскурзия в популяризирането и оптимизирането на интернет ресурси. И днес ще говорим за това как да направите карта на сайта за уебсайт. Но преди това ви предлагаме да се впуснете малко по-дълбоко в същността на проблема и да разберете: какво е, защо и какви начини за изпълнение на тази задача съществуват.

Какво представляват XML и HTML картите и за какво служат?

Това е специална страница (HTML) или файл (XML), който съдържа Списък с имейли за държави връзки към всички (или само важни) страници на сайта, които са достъпни за индексиране от търсачките.

Въз основа на задачите картата може да бъде изпълнена в XML или HTML маркиране. В първия случай това ще бъде файл, който трябва да бъде поставен в главната директория, във втория това ще бъде просто страница с връзки към раздели под формата на дървовидна структура.

Защо е необходимо това? HTML картата на сайта е допълнителна мярка за улесняване на навигацията в сайта. XML се използва от търсачките за директно извличане на нови страници от структурата на сайта или промени в стари за индексиране. В контекста на SEO това естествено дава положителен резултат.

HTML карта на сайта и XML карта на сайта – екранна снимка

Каква информация съдържа sitemap.xml за търсачките?
Нека разгледаме по-подробно XML файла. Каква информация предоставя на роботите за търсене? Като цяло нищо космическо. Вътре обикновено се посочват:

И някои други, за които ще говорим по-долу. По отношение на това кои страници трябва да бъдат изброени и кои не, отговорът е очевиден – всичко, което трябва да се покаже на потребителите.

Списък с имейли за държави

Необходимо ли е да има sitemap.xml?

Наличието на XML карта пряко влияе дали даден сайт ще бъде в ТОП или не, ако изобщо, тогава само с една десета от процента. Това е просто инструмент за ускоряване на индексирането, което е особено важно за младите ресурси. Така че присъствието му е само препоръка.

Струва си да се отбележи, че карта често е необходима на многостранични сайтове. Трудно е да се проследи индексирането на всички страници, но sitemap.xml в Webmaster ви позволява бързо да наблюдавате тази точка и да коригирате грешките. Например:

грешка 404;
наличието на затворени от индексиране;
грешка при обхождане на URL;
връща грешка с фалшив URL адрес.
Помощта на уеб администратора ще ви каже как да разрешите тези проблеми.

Какви видове карти на сайта има?

Преди да направите карта на сайта, струва си да поговорим по-подробно за техните видове: .html, .xml и тези, които включват синтаксис на мултимедийно съдържание. Кое от тези е подходящо за вас? Нека да го разберем по ред.

HTML карта на сайта
Както споменахме по-горе, тази карта е създадена главно за използваемост. Тази aнализа на резултати и подобрувања практика ще бъде полезна в големи проекти, където основните раздели не се побират в главното меню.

HTML картата е полезна за SEO, тъй като разпределя равномерно теглото на всички страници на сайта, създавайки допълнителни връзки. Страница, заредена с връзки, се възприема от робот като спам. Така че не трябва да публикувате повече от 100 връзки (дори и да са вътрешни). В този случай е препоръчително да поставите връзки към основните секции или категории и да изключите подсекции с поддържащи страници.

Препоръчително е да добавите HTML карта към страницата 404. Ако потребителят последва грешен линк и попадне на несъществуващ адрес, използването на връзките към картата ще му улесни навигацията как да стигне до желаната секция.

HTML карта на сайта с грешка 404 – екранна снимка

Също така няколко думи за това как трябва да изглежда една HTML карта. Въпреки че UX дизайнерите в момента се борят с нови опции за интерфейс, дървовидната структура ще живее вечно. Същността му е в ясно четлива йерархия от страници. Секциите са проектирани с едър шрифт или графики, страниците с малък шрифт. И всяко име е снабдено с котва за улесняване на движението из сайта.

Въпреки това, HTML картата на сайта не е пълноценна карта. И все пак, когато сайтът има повече от сто страници, няма да е възможно да се постави всичко органично на „дървото“.

XML карта
XML карта е необходима на роботите за търсене. Тук трябва да посочите не само URL адреса на страницата, но също така да посочите честотата и датата на последната актуализация, приоритет (основен – 1, подраздел – 0.6, страница – 0.1) и т.н.

За да разберем по-добре какво представлява тази карта на сайта, нека да buy leads разгледаме нейната структура. Следните етикети са написани в ред:

Примерна XML карта на сайта – екранна снимка

Тоест, за да обобщим, HTML дава ясна представа за ресурса на потребителите, а XML прави същото, но за робота.

Карта с мултимедийно съдържание
Ако сайтът генерира видео или фото съдържание, това трябва да бъде отразено на картата. По този начин роботите за търсене ще получат повече данни за съдържанието на страниците и ще ги индексират в своите услуги (например „Търсене на изображения“), отколкото допълнителният ще донесе. кликвания.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *