Какво е Yandex Minusinsk филтър

По едно време филтърът Minusinsk значително разтърси RuNet. Много вода мина под моста оттогава, политиката за популяризиране в търсачките се промени, но санкциите, наложени за SEO линкове, остават един от най-честите проблеми на собствениците на уебсайтове, които се обръщат към нас за помощ.

Препратки към сайта – екранна снимка

Minusinsk – Yandex филтър за спам от връзки. Мрачен ден за SEO оптимизаторите Факс списъци от старата школа настъпи на 15 май 2015 г., когато в блога на Yandex за уеб администратори се появи кратко съобщение: Алгоритъмът Minusinsk беше пуснат. Преди това основната търсачка на Runet, започвайки през 2008 г., намекна по всякакъв възможен начин, че не харесва ситуацията с закупените връзки, че неестествените обратни връзки, закупени в името на промоцията, са път за никъде.

Първоначално Yandex вярваше, че колкото повече сайтове на трети страни се свързват с даден ресурс, толкова по-готин и по-полезен е той. Този подход доведе до ситуация, в която започна хаосът в изгнанието. Мнозинството избраха да не работят върху подобряването на сайтовете си, а глупаво да купуват връзки и да стигнат до върха поради нарастването на масата на връзките. Това се отрази негативно на качеството на продукцията.

Факс списъци

Yandex публикува първите резултати от стартирането на новия алгоритъм седмица по-късно в публикацията Minusinsk: първи резултати. Това беше шок – 488 сайта от върха паднаха с 20 пункта в резултатите от търсенето. По-нататък – още. След 4 месеца 80% от сайтовете в Runet бяха под новия филтър.

 ситуацията остава трудна

от една страна, без увеличаване на масата на връзката, насърчаването на ресурс на върха не е толкова ефективно, т.к. обратните връзки остават маркери на доверието на сайта; от друга страна, получаването на достатъчен брой естествени връзки също е фантастична задача. SEO специалистите трябва да лавират между Сцила и Харибда, поддържайки баланс между закупени и естествени връзки. Стъпка наляво – стъпка надясно и сега сайтът вече е под „Минусинск“ и се чудите как да излезете изпод филтъра.

Задачата на филтъра Minusinsk се определя от самия Yandex

по-ниски в резултатите от търсенето сайтове, които използват SEO връзки за промоция. С помощта на такива връзки уебмастърите се опитват измамно да подобрят класирането на сайтове, популяризирани при търсения. Източник

По същество търсачката има две цели:

Борбата с класирането на връзките, когато оптимизаторите купуват препратки и не се интересуват от качеството на сайта.
Борбата срещу сайтове, продаващи връзки, които са безполезни сами по себе си и са създадени изключително за печелене на пари чрез продажба на обратни връзки. Ето как Yandex намалява нивото на спама с връзки.
Признаци, че обектът е попаднал под  Минусинск
Диагностика в webmaster – екранна снимка

Косвени признаци за филтриране за спам от връзки

за повечето заявки сайтът губи позиция в резултатите от търсенето с 20 точки;
Трафикът от Yandex спада рязко, докато за други търсачки такъв спад не се наблюдава.
Директен начин да проверите дали даден сайт е попаднал под филтъра Minusinsk е да отидете kислотаи почтаи электлетенҳои ройгон в панела за уеб администратори на Yandex и да погледнете раздела „Диагностика – Сигурност и нарушения“. Обикновено тук идва известие за налагането на санкции и причините за ограничаване на класирането.

 

Как работи алгоритъмът Minusinsk
Вашият уебсайт може да е обективно парче торта, но Minusinsk не се интересува от това. Неговата област на отговорност са връзките: тяхното качество и количество. Задачата на алгоритъма е да отдели мухите от котлетите. Ако роботът прецени, че има твърде много неестествени, очевидно закупени препратки, водещи към даден ресурс, той ще затвори този магазин и ще наложи строги санкции.

Най-тъжното е, че може да нямате представа за злонамерени спам връзки, просто вашият SEO специалист е решил да се отърси от старите времена и да популяризира сайта чрез стар, но напълно неблагоприятен метод.

Признаци за неестествени връзки
Неестествени връзки – екранна снимка

Филтърът Minusinsk не може напълно да разпознае закупена връзка, но все пак успява да определи вероятността от нейния неестествен произход доста точно въз основа на определени критерии.

Връзките, закупени на борси, се разпознават от скриптове на сайта, които buy leads се четат от алгоритъм.
Много рекламни котви с думите цена, купуване, поръчка.
Повече от 30–40% от донорските сайтове не отговарят на темата на сайта, към който се свързват: на ресурс за риболов препоръка от студио за маникюр изглежда чужда.

Връзките от подобни ресурси се появяват масово

Няма трафик на дарителските сайтове и няма кликове върху връзките.
Оценка на линк профила на сайта
Алгоритъмът Minusinsk също така оценява профила на връзката на сайта като цяло. На какво да обърнете внимание:

връзки с търговски котви;
спазматична динамика, експлозия на връзката – това е ясен знак за неестествен растеж;
много връзки към една страница от сайта, когато оптимизаторът рекламира една услуга и купува връзки само към страницата на тази услуга.
Изход от филтъра
Какво да направите, ако Yandex все пак наложи „Minusinsk“ на вашия уебсайт? Не се паникьосвайте и се пригответе за досадна работа, състояща се от няколко етапа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *